Královna rýží - Basmati

. Posted in Vaření

Basmati rýže

Často se jí také přezdívá královna rýží a považuje se za neušlechtilejší odrůdu této potraviny. Pěstuje se na úpatí Himalájského pohoří a díky přítomnosti ledovců má minerály, které jinde získat nelze. Po sesbírání se nechává dva roky zrát a teprve poté se může prodávat v obchodě, jak ji známy třeba i my.

Mnoho lidí si má rádo pro to, že se při vaření nelepí, má dlouhé, štíhlé zrno a splňuje přísná kritéria zdravé výživy. Mohou ji i celiaci, takže neobsahuje žádný lepek. Proto se často zařazuje do jídelníčku při hubnutí nebo pro výkonnostní sportovce. Používá se jako základ pro jídla v exotičtějších kuchyních, u nás spíše jako příloha.

Proč se jmenuje basmati? V hindštině toto označení znamená královna vůní. Chuť Basmati rýže připomíná oříšek.